Le Guess Who? | Persbericht
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Persbericht • Le Guess Who?

View this email in your browser

Le Guess Who? verenigt bezoekers uit 60 landen in Utrecht


Festival opnieuw geheel in het teken van grensverleggende muziek van over de hele wereld

Bixiga 70 op Le Guess Who? 2023 door Lisanne Lentink

Dit weekend keerde Le Guess Who? terug naar Utrecht voor de zestiende festivaleditie. Met als ondertitel A Celebration of Sound wordt het beschouwd als een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld. Le Guess Who? staat in het teken van geluiden die je op andere plekken niet of nauwelijks te horen krijgt, maar die nieuwe perspectieven bieden op wat mogelijk is binnen de muziek. 

 

 

“Listening is the way forward”

 

Met deze woorden werden bezoekers dit weekend verwelkomd op Le Guess Who?. Het is typerend voor het festival, waar het publiek een ontdekkingstocht maakt langs een ongekende diversiteit aan luisterervaringen. Naast een oproep om te luisteren naar nieuwe geluiden is het ook een oproep om te blijven luisteren naar elkaar en meer empathie te creëren. Le Guess Who? is overtuigd van de kracht van muziek om een diepere verbinding met de wereld om ons heen te ervaren en om nieuwe inzichten en ideeën te stimuleren.

 

De zestiende editie van Le Guess Who? werd bezocht door 19.250 bezoekers uit 60 verschillende landen; van Australië tot Mexico en Japan tot Libanon. Het gratis stadsprogramma U? trok daarnaast nog duizenden bezoekers. Het programma bestond in totaal uit 259 artiesten uit meer dan 40 landen.

 

Hoogtepunten uit het programma

Tijdens de openingsavond debuteerde Le Guess Who? The Anonymous Project, waarbij verschillende artiesten anoniem optraden in een kubus in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het was een ruimte voor artiesten om vrij te experimenteren en voor luisteraars een pure luisterervaring, gericht op de verrijkende en transformerende kracht van geluid.

 

Andere hoogtepunten waren er in de vorm van hiphop legendes Antipop Consortium die hun langverwachte comebackshow gaven; hun eerste Europese optreden sinds 2009. Een emotionele start van de zondag was er in de vorm van The Harvest Time Project: een eerbetoon aan de in 2022 overleden Pharoah Sanders, een icoon van de spirituele jazz. Diezelfde avond waren er extatische shows van de Pakistaanse zanger Faiz Ali Faiz en festivalcurator Stereolab, de Engels-Franse avant-popgroep die wordt geprezen als een van de invloedrijkste en eigenzinnigste bands van de jaren 90.

 

COSMOS

COSMOS is het wereldwijde muziekplatform van Le Guess Who?, waar films, optredens, radioshows en interviews te zien en horen zijn, zowel on- en offline. Speciaal voor COSMOS werden (muziek)documentaires gemaakt in Peru, Australië, Griekenland, Indonesië, Ghana, Canada, Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam, die tijdens het festival in première gingen. Ook werden er tijdens het festivalweekend lokale events georganiseerd in Vietnam, Canada, Peru en Indonesië waar deze films, vaak samen met optredens, werden gepresenteerd. 

 

Eerder dit jaar organiseerde COSMOS voor het eerst een residentie. In Goa, India, werkte componist en muzikant Hardi Kurda uit Slemani, Koerdistan-Irak, samen met lokale artiesten. Het resultaat was op zondag te zien tijdens Le Guess Who?. 

 

U?

U?, het gratis toegankelijke stadsprogramma van Le Guess Who?, keerde op zaterdag 11 en zondag 12 november terug voor de derde editie. Het programma werd gemaakt voor, maar vooral mét Utrecht, om de creativiteit van de stad in al zijn diversiteit te vieren. Twee dagen lang waren er in Utrecht Zuid, West en het centrum 150 programma’s te zien en ervaren, variërend van muziek, kunst, spoken-word, exposities en dans tot sport, workshops, VR, AI en zelfs een eendaags pretpark.

 

U? begon als een idee om een vlam aan te wakkeren in de stad; om een platform te bieden waarop mensen hun creativiteit en ambities kunnen laten zien. Elk jaar weer lijkt dit vuur groter te worden. 

 

Le Guess Who? 2024

In 2024 vindt Le Guess Who? plaats van 7 tot en met 10 november. Twee derde van de passe-partouts voor Le Guess Who? 2024 gingen dit weekend in de verkoop en verkochten in enkele uren uit.  

 

Meer informatie is te vinden op leguesswho.com

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): 
Meer beeldmateriaal is te vinden op leguesswho.nl/press
Neem voor meer informatie a.u.b. contact op met 
Barry Spooren of 06 147 02 666

Want to change how you receive these emails? You can unsubscribe from this list.