Le Guess Who? | Persbericht
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Persbericht • Le Guess Who?

View this email in your browser

Heba Kadry, Nala Sinephro, Slauson Malone 1 en Stereolab aangekondigd als gastcuratoren voor Le Guess Who? 2023

 

Eerste 84 artiesten zijn o.a. Dudu Tassa & Jonny Greenwood, black midi performing The Beatles, James Holden, Deena Abdelwahed, João Donato, Backxwash, African Head Charge en Faiz Ali Faiz

Foto: Tengbeh Kamara

Met als ondertitel “A Celebration of Sound” wordt Le Guess Who? beschouwd als een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld. Le Guess Who? staat in het teken van grensverleggende geluiden die je op andere plekken niet of nauwelijks te horen krijgt, maar die nieuwe perspectieven bieden op wat mogelijk is binnen de muziek.  

 

Le Guess Who? keert van 9-12 november 2023 terug naar Utrecht voor de zestiende festivaleditie. Nu maakt Le Guess Who? de gastcuratoren en hun volledige programma’s bekend, met daarnaast ook de eerste artiesten voor de algemene line-up van het festival. Gecureerde programma’s door Heba Kadry, Nala Sinephro, Slauson Malone 1 en Stereolab

Een veelgeprezen kenmerk van het festival is het jaarlijks uitnodigen van baanbrekende artiesten om hun eigen speciale programma's samen te stellen, met een persoonlijke selectie van hun inspiraties en gelijkgestemde artiesten. Tijdens Le Guess Who? 2023 worden programma’s gecureerd door Heba Kadry, Nala Sinephro, Slauson Malone 1 en Stereolab.

 

Heba Kadry is een in Egypte geboren en in Brooklyn gevestigde mastering engineer. Haar curatie bevat o.a. Tunesische DJ Deena Abdelwahed die haar nieuwe album Jbal Rrsas presenteert; Nine Inch Nails-bandlid Alessandro Cortini, die van grote invloed is binnen de hedendaagse experimentele elektronische muziek; een nieuwe a/v performance van de Egyptische producer & DJ ZULI in samenwerking met audiovisueel kunstenaar Omar El Sadek; en Kamilya Jubran, die met haar multidisciplinaire werk een van de meest gerespecteerde artiesten is binnen de Arabische alternatieve muziekscene.

 

De Caribisch-Belgische componist, producer en muzikant Nala Sinephro presenteert optredens van o.a. Franse multidisciplinaire artiest en producer Crystallmess; de klankwerelden van de Keniaanse componist en geluidskunstenaar Nyokabi Kariũki; het in Brooklyn gevestigde Model/Actriz, wiens muziek is geïnspireerd op de fysieke kracht van elektronische muziek; en Nok Cultural Ensemble, het nieuwe collectief van de Nigeriaans-Britse muzikant Edward Wakili-Hick (Sons of Kemet, Steam Down, Kokoroko).

 

Onder de naam Slauson Malone 1 onderzoekt Jasper Marsalis de raakvlakken tussen popmuziek en performancekunst. Zijn gecureerde programma bevat een exclusieve, eenmalige show van black midi performing The Beatles; O Ghettão, de nieuwe supergroep van PRÍNCIPE-label acts DJ Nigga Fox, DJ Danifox en DJ Firmeza; de 24-jarige, opkomende New Yorkse rapper MIKE; en multidisciplinaire artiest Ebun Sodipo, die werk maakt voor de Zwarte transgenders van de toekomst.

 

De Engels-Franse avant-popgroep Stereolab wordt geprezen als een van de invloedrijkste en eigenzinnigste bands van de jaren 90. Ze nodigen o.a. Britse elektronische artiest James Holden uit, die onlangs zijn nieuwe album Imagine This Is A High Dimensional Space Of All Possibilities uitbracht; de Nigerese Toeareg-muzikant Bombino die opgroeide in een klimaat van onderdrukking en die verzetskracht toont met elk van zijn opwindende riffs; componist en organist Kali Malone die het meditatieve Does Spring Hide Its Joy uitvoert samen met cellist Lucy Railton en gitarist Stephen O'Malley (Sunn O))); en de freejazzgroep Irreversible Entanglements onder leiding van voormalig LGW-curator Moor Mother.Algemene line-up Le Guess Who? 2023

De eerste bevestigde artiesten als onderdeel van het algemene programma van Le Guess Who? 2023 zijn pianist, componist en arrangeur João Donato, die een ongeëvenaarde invloed heeft gehad op de ontwikkeling van bossa nova en Braziliaanse jazz, en die zijn 90e verjaardag viert op het festival; de Israëlische zanger, muzikant en producer Dudu Tassa & componist en gitarist Jonny Greenwood (Radiohead, The Smile) die hun album Jarak Qaribak presenteren; opkomende avant-garde geluidskunstenaar Damsel Elysium, die eerder samenwerkte met o.a. FKA Twigs, Celeste en het London Contemporary Orchestra; het veelgeprezen en baanbrekende psychedelische dub ensemble African Head Charge, opgericht door meester percussionist Bonjo Iyabhinghi Noah en legendarische producer Adrian Sherwood; Nihiloxica, die de kracht van eeuwenoude Oegandese percussie mengen met donkere, broeierige techno; improvisator Bill Orcutt (Harry Pussy) die optreedt met zijn gitaarkwartet; explosief New Yorks rapduo Armand Hammer bestaande uit ELUCID en billy woods; Niño de Elche, die al meer dan twee decennia conservatieve percepties van flamenco uitdaagt en daarbij heeft samengewerkt met onder andere Rosalía en C. Tangana; Decisive Pink, het nieuwe duo van Angel Deradoorian (voorheen Dirty Projectors) en de Russische experimentele popartiest Kate NV; Zambiaans-Canadese rapper/producer en Polaris Music Prize-winnaar Backxwash, wiens werk een vermenging is van horrorcore, hiphop en industrial; en Faiz Ali Faiz, die werd geboren in zeven opeenvolgende generaties qawwalis (die de oude vorm van religieuze soefimuziek uit Pakistan en Noord-India uitvoeren) en sindsdien een eigen qawwali-sensatie is geworden, dankzij zijn ruime bereik en bezielde zang.

 

Alle tot nu toe bevestigde artiesten voor Le Guess Who? 2023 zijn hieronder te vinden, en via www.leguesswho.com/lineup

 

 

Passe-partouts en dagkaarten in de verkoop op vrijdag 26 mei

Zeer gelimiteerde 4-daagse passe-partouts (slechts 20% is nog beschikbaar) en dagkaarten gaan op vrijdag 26 mei om 11.00 uur in de verkoop via www.leguesswho.com/tickets. Passe-partouts zijn verkrijgbaar voor €175; dagkaarten zijn verkrijgbaar voor €63 (donderdag / zondag) of €73 (vrijdag / zaterdag). Alle prijzen zijn inclusief servicekosten.

 

Le Guess Who? werkt samen met VluchtelingenWerk Nederland, Buddy to Buddy en NewBees voor het initiatief ‘Geef een Toegift’, waarbij bezoekers de mogelijkheid hebben om een extra dagkaart te kopen voor nieuwkomers die in Nederland wonen en Le Guess Who? willen bezoeken, maar hier zelf niet de financiële middelen voor hebben.

 

Voor het eerst hebben festivalbezoekers ook de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van hun reis te compenseren bij het aanschaffen van hun tickets. Alle compensatiegelden gaan rechtstreeks naar festivalpartner Natuur en Milieufederatie Utrecht. Meer info is te vinden via www.leguesswho.com/sustainability

 

Eerste bevestigde artiesten Le Guess Who? 2023:

Curated by Heba Kadry

3Phaz

Al Nather

Alessandro Cortini

Amina Alaoui

Baskot Lel Baltageyya

Deena Abdelwahed presents Jbal Rrsas

El Kontessa

Faten Kanaan

Julmud

Kamilya Jubran

Marta Salogni & Valentina Magaletti

Randall Dunn

Vessel (live)

ZULI & Omar El Sadek present λ

 

Curated by Slauson Malone 1

Ahya Simone

black midi performing The Beatles

Chris Pattishall 

Crystallmess

Ebun Sodipo

Kali Malone's 'Does Spring Hide Its Joy' ft. Lucy Railton & Stephen O’Malley

LA Timpa

Mark Leckey

MHYSA

MIKE

Nala Sinephro

O Ghettão

Richard Dawson

 

Curated by Stereolab

Afrikan Sciences

Bitchin Bajas

Bombino

Irreversible Entanglements

James Holden

Kali Malone's 'Does Spring Hide Its Joy' ft. Lucy Railton & Stephen O’Malley

MEMORIALS

Moin

Nala Sinephro

Price Attack

Rhys Chatham

Shake Chain

Stereolab

The Cromagnon Band

Tom Skinner

Yama Warashi

Curated by Nala Sinephro

aya

Crystallmess

Model/Actriz

Nok Cultural Ensemble

Nyokabi Kariūki

Shy One

Slauson Malone 1

Zakia

 

General Program

African Head Charge

Ak'chamel

Ale Hop & Laura Robles present Agua Dulce

Ana Frango Elétrico

Armand Hammer

Attila Csihar, Void ov Voices

Cool-Aid

Backxwash

Bill Orcutt Guitar Quartet

Colleen

Contour

Damsel Elysium

Dawuna

Decisive Pink

Domenico Lancellotti

dragonchild x Sunken Cages

Faiz Ali Faiz

Holy Tongue

‘Jarak Qaribak' by Dudu Tassa and Jonny Greenwood

João Donato

João Donato (solo piano)

Josephine Foster

Le Cri du Caire

Maya Ongaku

MC Yallah

Mong Tong 夢東

NAH

Nihiloxica

Niño de Elche

Rachika Nayar

Rose City Band

SANAM

Sofie Birch & Antonina Nowacka present Languoria

Voice Actor

Wolf Eyes

YL Hooi

 

+ more to be announced

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): 
Meer beeldmateriaal is te vinden op leguesswho.nl/press
Neem voor meer informatie a.u.b. contact op met 
Barry Spooren of 06 147 02 666

Want to change how you receive these emails? You can unsubscribe from this list.