Le Guess Who? | Persbericht
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Persbericht • Le Guess Who?

View this email in your browser

Arooj Aftab, Bo Ningen, Crystallmess, DARKSIDE, Mabe Fratti en Touching Bass aangekondigd als gastcuratoren voor Le Guess Who? 2024

Eerste 102 artiesten zijn o.a. Shabjdeed & Al Nather, aja monet, Kim Gordon, Los Gaiteros de San Jacinto, Theo Parrish, Meshell Ndegeocello, King Jammy, Wadada Leo Smith 

Foto door Lisanne Lentink

Le Guess Who? wordt beschouwd als een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld. Het festival staat in het teken van geluiden die je op andere plekken niet of nauwelijks te horen krijgt, maar die nieuwe perspectieven bieden op wat mogelijk is binnen de muziek. Artiesten van over de hele wereld geven inzicht in de ontzagwekkende diversiteit van menselijke creativiteit. Le Guess Who? gelooft dat muziek de kracht heeft om nieuwe inzichten en ideeën te stimuleren, en om een diepere verbinding met de wereld om ons heen te voelen.

 

Le Guess Who? keert van 7-10 november 2024 terug naar Utrecht voor de zeventiende festivaleditie. Nu maakt het festival de gastcuratoren en hun volledige programma’s bekend, met daarnaast ook de eerste artiesten voor het algemene festivalprogramma.Gecureerde programma’s door Arooj Aftab, Bo Ningen, Crystallmess, DARKSIDE, Mabe Fratti en Touching Bass

Elk jaar nodigt Le Guess Who? baanbrekende artiesten uit om hun eigen speciale programma’s samen te stellen – waarin ze hun inspiraties, opkomende acts en gelijkgestemde artiesten belichten – met de nadruk op ontdekking en verkenning. Deze editie bevat programma’s gecureerd door Arooj Aftab, Bo Ningen, Crystallmess, DARKSIDE, Mabe Fratti en Touching Bass.

 

             Arooj Aftab

Kort na haar laatste Le Guess Who?-optreden in 2021 werd Arooj Aftab de eerste Pakistaanse vrouw die een GRAMMY Award won. Met haar nieuwe album Night Reign in aantocht is de in Pakistan geboren en in Brooklyn gevestigde zangeres, componiste en producer terug als performer en curator.

 

Voor haar curatie presenteert ze o.a. de surrealistische bluesdichter aja monet, wiens werk draait om thema’s als Zwart verzet, liefde en de onuitputtelijke zoektocht naar vreugde; de Egyptische zangeres, componiste en producer Dina El Wedidi; de veelgeprezen multi-instrumentalist, singer-songwriter en vooraanstaand neo-soul artiest Meshell Ndegeocello; en een speciaal gefilmd optreden van de minimalistische, serene zang van liefdespoëzie door haar vader Aftab Sr., opgenomen in zijn huis in Lahore, Pakistan.

 

             Bo Ningen

De curatie van de Japanse psychrockband Bo Ningen is gewijd aan “het vertegenwoordigen van de Bo Ningen-gemeenschap, met veel samenwerkingsprojecten en een sterke focus op audiovisuele optredens”. De band zelf presenteert hun alternatieve live soundtrack van Alejandro Jodorowsky’s magnum opus uit 1973: The Holy Mountain.

 

Verder presenteren ze o.a. GAISTER, een nieuwe crossover tussen sopraanzangeres Olivia Salvadori (Tutto Questo Sentire), drummer en percussionist Akihide Monna (Bo Ningen) en songwriter en multi-instrumentalist Coby Sey; een audiovisuele samenwerking van muzikanten en componisten Klara Lewis en Nik Colk Void samen met beeldend kunstenaar Pedro Maia; en Still House Plants, een Brits trio die, met elementen van sampling, slowcore en herhaling, een geluid heeft ontwikkeld dat voortdurend uit elkaar valt en weer samensmelt.

 

              Crystallmess

De in Parijs gevestigde artiest en producer/DJ Crystallmess combineert elementen van film, muziek, performance en beeldende kunst in haar radicaal interdisciplinaire werk. Daarbij stelt ze thema’s aan de orde als vervreemding en het opzettelijk uitwissen van verhalen buiten de dominante canon van jeugdculturen uit de Afrikaanse diaspora.

 

Naast haar eigen live set cureert Crystallmess o.a. optredens van de Amerikaanse zangeres, bassist en componist Kim Gordon, wiens carrière wordt gekenmerkt door haar grensverleggende benadering van muziek; HiTech, een samenwerking tussen de uit Detroit afkomstige rappers King Milo, Milf Melly en DJ/producer 47Chops; RP Boo, een van de grondleggers van Footwork; en de Engelse experimentele muzikant, rapper en choreograaf Blackhaine.

 

              DARKSIDE

Sinds de release van hun debuutalbum Psychic wordt DARKSIDE gevierd vanwege de fascinerende manier waarop de groep elektronische muziek vermengt met disco, progressive rock, psychedelische pop en funk. DARKSIDE is opgericht door multi-instrumentalist Dave Harrington en elektronisch producer Nicolás Jaar en treedt op samen met het nieuwste lid, drummer Tlacael Esparza.

 

Op het programma van DARKSIDE staan o.a. trompettist, multi-instrumentalist, creatief componist/performer en auteur Wadada Leo Smith; de Iraanse kunstenaar Cinna Peyghamy, die ontmoetingen creëert tussen de tombak (een traditioneel Perzisch instrument) en de modulaire synthesizer; de veelgeprezen transdisciplinaire geleerde, vocalist, woordkunstenares, jalatarangam (een traditioneel Indiaas percussie-instrument) artiest en contrabassist ganavya; en Phantom Orchard, het duo-project van componist, harpist en multi-instrumentalist Zeena Parkins en elektronische componist en drummer Ikue Mori.

 

              Mabe Fratti

Met haar hypnotiserende stukken combineert de experimentele celliste en componiste Mabe Fratti hedendaagse genres als shoegaze en dreampop met voorouderlijke invloeden van Gregoriaanse gezangen tot Sefardische muziek. Door deze ingrediënten tot een krachtig geheel te transformeren, is Mabe Fratti een vaste waarde geworden in de bloeiende experimentele muziekscene van Mexico.

 

Voor haar curatie presenteert Mabe Fratti een aantal zeer bijzondere Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse acts die haar persoonlijke ontwikkeling hebben beïnvloed, zoals de “vader van de Mexicaanse experimentele muziek”, Germán Bringas; de ambassadeurs van de Colombiaanse volksmuziek Los Gaiteros de San Jacinto, die sinds de jaren 40 Latijns-Amerikaanse muziektradities als Gaita en Cumbia naar nieuwe tijdperken hebben geleid; en Blanco Teta, een band uit de opkomende queer Latinx-scene, die onwaarschijnlijk maar onweerstaanbaar bewerkte cello toevoegt aan de kenmerken van hun punkvoorgangers.

 

              Touching Bass

Touching Bass is een Londens muzikaal platform opgericht door Errol en Alex Rita. Het is een community, clubavond, bekroond platenlabel, NTS radioshow, concertreeks en studio. Touching Bass heeft zich gestaag gevestigd als een van de belangrijkste muzikale broedplaatsen van Londen en heeft een cultstatus verworven door hun community-gedreven aanpak en muzikale veelzijdigheid.

 

Tijdens Le Guess Who? organiseert Touching Bass twee avonden: Calm Roots, dat plaatsvindt in een kerk, is gericht op de meditatieve kracht van muziek met o.a. Wadada Leo Smith samen met zijn kleinzoon Lamar Smith; de opkomende, in Kameroen geboren en in Parijs gevestigde artiest Astrønne; en een DJ-set door curator Alex Rita met live poëzie van Rohan Ayinde. De tweede avond, getiteld INNA, is een dansvloer van inclusie, die de Jamaicaanse wortels van de soundsystem-cultuur viert. Op het podium zie je de Jamaicaanse dub-meester King Jammy, die de 50e verjaardag van zijn muziekcarrière viert; de legendarische soundsystem- en dub-producer Aba Shanti-I; en het zelfgebouwde KrackFree Soundsystem uit Eindhoven.

 

              General Program

Het eerste deel van het algemene programma van Le Guess Who? 2024 bevat o.a. een zeer zeldzame en uitgebreide set van Theo Parrish die de grenzen van de Zwarte dansmuziek opzoekt, uitdaagt en herdefinieert; de Palestijnse producer, rapper en DJ Al Nather & songwriter en rapper Shabjdeed die in hun werk – vol abstracte poëzie – existentiële reflecties geven op het dagelijks leven in Palestina en scherp commentaar op alle systemen en autoriteiten die ter verantwoording worden geroepen; de wereldpremière van I; the hybrid and the antidote, een performance van producer, DJ en performer Liliane Chlela, met het Utrechtse Flare Quartet, Radwan Ghazi Moumneh, Nancy Mounir en Yara Asmar; Frente Abierto, een collectief van Andalusische muzikanten die samenwerken met Israel Fernández en Lela Soto, enkele van de krachtigste stemmen van de hedendaagse flamenco; de Australische post-apocalyptische acid punk disco van Tropical Fuck Storm; de Boliviaanse uit Quechuan afkomstige zangeres, songwriter, componiste en actrice Luzmila Carpio, die al meer dan een halve eeuw voorouderlijke Andeskennis en muziek over de wereld verspreid; Seni Reak Juarta Putra, van de Reak-gemeenschap, die het publiek uitnodigt om deel te nemen aan een rituele trance-ceremonie uit West-Java; en samenwerkingsprojecten van The Body & Dis Fig, die een nieuwe kijk gegeven op wat het betekent om “heavy muziek” te maken; en de befaamde elektronische experimentele muzikanten Kevin Richard Martin & KMRU.

 

Alle tot nu toe bevestigde artiesten voor Le Guess Who? 2024 zijn hieronder te vinden en via www.leguesswho.com/lineup.

 

Resterende passe-partouts en dagkaarten in de verkoop op dinsdag 28 mei

Een zeer beperkt aantal passe-partouts (nog 30% beschikbaar) en losse dagkaarten gaan op dinsdag 28 mei om 11:00 uur in de verkoop via www.leguesswho.com/tickets.

Initial line-up for Le Guess Who? 2024

curated by Arooj Aftab

Aftab Sr.

aja monet

Arooj Aftab

Bedouin Burger 

Dina El Wedidi

DJ Lynnée Denise

Jaffar Hussain Randhawa

Kalia Vandever

Meshell Ndegeocello

Nooriyah

Noura Mint Seymali

Sheherazaad

Zsela

 

curated by Bo Ningen

CHELA

GAISTER

Gorgonn & Utku Önal present Six Paths

Helen Papaioannou & Noriko Okaku

Ill Japonia & Masumi Saito

Klara Lewis & Yuki Tsujii

Lunch Money Life

Nik Colk Void & Klara Lewis + Pedro Maia (live A/V)

Rebecca Salvadori presents MESSENGERS

Still House Plants

The Holy Mountain Live Score – Written and Performed by Bo Ningen

The Messthetics & James Brandon Lewis

食品まつり a.k.a. Foodman

 

curated by Crystallmess

Blackhaine

Cõvco

Crystallmess

HiTech

Kim Gordon

Lafawndah

LustSickPuppy

Nazar

RP Boo

 

curated by DARKSIDE

Cinna Peyghamy

DARKSIDE

DINfidel

Eli Keszler

Eli Wewentxu

Eucademix (a.k.a. Yuka C. Honda)

ganavya

Hizbut Jámm 

Maya Al Khaldi & Sarouna feat. Dina Mimi

Patrick Shiroishi

Phantom Orchard (Zeena Parkins & Ikue Mori)

Wadada Leo Smith

White Boy Scream

curated by Mabe Fratti

Blanco Teta

Concepción Huerta

Fuensanta

Germán Bringas

Gibrana Cervantes

Los Gaiteros de San Jacinto

Luz luz luz!

Takara & Carla Boregas

Mabe Fratti featuring Shards

Military Genius

Rodrigo Ambriz 

Shards

Titanic

 

Alex Rita presents Calm Roots

afromerm with Jaz Lee

Alex Rita with Rohan Ayinde

Astrønne

Lionmilk

Wadada Leo Smith & Lamar Smith present Creative Music

 

Touching Bass presents INNA

with KrackFree Soundsystem

Aba Shanti-I

Errol & Sammseed

King Jammy

Mia Koden & Livwutang & Richard Akingbehin

 

General Program

Alex Zhang Hungtai

Angry Blackmen

ASA-CHANG & Junray

Asher Gamedze with Another Time Ensemble

Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou

bela

Dawuna

Demdike Stare

Discovery Zone

ELUCID

Erika Angell

Frente Abierto feat. Israel Fernández & Lela Soto

FYEAR

HYPER GAL

Kahil El'Zabar Ethnic Heritage Ensemble

Kevin Richard Martin & KMRU

Liliane Chlela presents I, the hybrid and the antidote

Lord Spikeheart

Luzmila Carpio

Mimosa

Muovipussi

Otay:onii

Rafael Toral

Raphael Rogiński presents Žaltys feat. Indrė Jurgelevičiūtė

Seni Reak Juarta Putra

Shabjdeed & Al Nather

Tashi Wada

The Body & Dis Fig

The Growth Eternal

Theo Parrish

Tropical Fuck Storm

Water Damage

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): 
Meer beeldmateriaal is te vinden op leguesswho.nl/press
Neem voor meer informatie a.u.b. contact op met 
Barry Spooren of 06 147 02 666

Want to change how you receive these emails? You can unsubscribe from this list.