Alles over de Vier V's voor veiligheid
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Beste Vertrouwenscontactpersoon,

Het nieuwe jaar is begonnen waarmee tevens de 2e helft van het seizoen van start is gegaan.  Een mooi moment om de balans op te maken. Welk gedrag past binnen jouw club? Wat mag wel langs de lijn, in de kleedkamer, kantine en online? En wat mag vooral niet? Om ervoor te zorgen dat leden, vrijwilligers en anderen op de club weten waar de club voor staat, is het belangrijk om de gedragscodes helder en goed te communiceren. Zo weet iedereen wat het gewenste gedrag is, maar neemt de club ook twijfel weg wanneer iemand ongewenst gedrag bespreekbaar wil maken. Heeft jouw club een gedragscode? Kennen jullie leden de gedragscode en weten ze bij wie ze zaken bespreekbaar kunnen maken?


Met deze nieuwsbrief voor vertrouwenscontactpersonen houden we je op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen rondom een sociaal veilige omgeving en grensoverschrijdend gedrag. Als we jouw vereniging ergens bij kunnen helpen, laat het ons weten.

 

Hou oog voor elkaar,


Janine Pleizier

Vertrouwenscontactpersoon Nevobo

Alternate text

Webinar Sociale veiligheid en inclusie binnen je club

Woensdag 24 januari, 20.00 – 22.00 uur 

Sociale veiligheid en inclusie gaan hand in hand. Een sociaal veilig sportklimaat is een voorwaarde om je welkom en thuis te voelen in het volleybal. We nodigen bestuurders, vertrouwenscontactpersonen en ander geïnteresseerd kader uit voor onze webinar over deze twee onderwerpen. Op woensdag 24 januari tussen 20.00 en 22.00 uur vertellen we precies hoe jij aan de slag kunt met dit onderwerp in 2024 en verder. Deze webinar wordt gegeven door Ine Klosters, Maaike Rouw en Janine Pleizier. 

Nu al meer weten? 
Lees meer over een sociaal veilige sportomgeving 
En bekijk alles over Onze club is van iedereen 

Meer webinars 
Naast het webinar over sociale veiligheid worden in januari en februari nog meer webinars georganiseerd, het overzicht vind je hier: 

Nevobo | Meld je aan voor onze webinars in januari en februari! 

 

Aanmelden 

Deelname is gratis. Via onderstaand aanmeldformulier kun je aangeven bij welk webinar je aanwezig wilt zijn. Aanmelden kan tot uiterlijk één week voor aanvang van het webinar. 

Je ontvangt maximaal twee dagen voor aanvang van het webinar de instructies om deel te nemen.

Alternate text

De vier v's voor veiligheid

Wij vinden het belangrijk dat alle sporters vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we sportclubs aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg! 


De vier v's voor veiligheid: 

1. Verenigingsbrede gedragscode 
2, Vertrouwenscontactpersoon op de club 
3. Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers 
4. Vakkundig geschoolde trainer-coaches 

Alternate text

Onze club is van iedereen 

Als volleybalsport staan we voor een inclusieve sport; sport waar geen ruimte is voor uitsluiting op welke grond dan ook. Iedereen is welkom bij onze 971 verenigingen door het hele land. Dat iedereen welkom is, is een mooi begin. Lukt het jouw club om iedereen zich thuis te laten voelen en onderdeel te laten voelen van je club? 

Om een aantal voorbeelden te geven:

  • Hebben jullie leden die zich in een lastige financiële situatie bevinden? De contributie betalen is de 1e uitdaging, hoe gaat dat met bijkomende kosten als rijden naar de uitwedstrijden, een teamuitje, een teampot etc.?
  • Is op jullie website te vinden hoe jullie omgaan met genderdiverse personen bijvoorbeeld bij teamindelingen en kleedkamergebruik? 
  • Communiceren jullie je beleid over welke sportkleding leden mogen dragen tijdens trainingen en wedstrijden zodat mensen met een goed gevoel kunnen dragen wat zij het prettigst vinden? 
  • Zijn woorden als homo of mietje onderdeel van de manier waarop er binnen teams op elkaar wordt gereageerd en wordt daar binnen teams over gesproken? 
  • Wordt er in de kantine alcohol geschonken op tijdstippen waarop jeugdwedstrijden plaats vinden? Heb je hier een bewuste keuze in gemaakt waarin verschillende perspectieven afgewogen zijn? 

Om clubs te helpen om een mooie volgende stap te zetten om toe te werken naar een inclusieve sport zijn we vanaf november 2023 gestart met Onze club is van iedereen. Binnen dit project gaan sportbonden aan de slag met procesbegeleiding en is er concrete ondersteuning mogelijk voor sportclubs op het gebied van het thema diversiteit en inclusie. Zo krijg je binnen je club nog meer oog voor drempels die mensen kunnen ervaren en handvatten hoe je kunt zorgen dat je club echt een plek wordt en blijft voor iedereen. 

Alternate text

Interview op Paarse Vrijdag: ‘Soms word je nog met je neus op de feiten gedrukt’

Door heel het land werd op 8 december Paarse Vrijdag gevierd: dé dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Voor de Nevobo reden om op deze dag te benadrukken dat er voor iedereen plek is in de (volleybal)wereld. Een plek die volleybalster Lisanne Berkel (28) van WVC Volley D2 in Wierden na haar coming-out al vele jaren met plezier inneemt. 

Ook op Coming out day hebben we aandacht besteed aan het openlijk kunnen uitkomen voor je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Bij volleybalvereniging Emmen ’95 staat het thema inclusie het hele jaar door centraal: ‘We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, dat het duidelijk is dat iedereen mag zijn wie die is en dat we elkaar respecteren.’

Alternate text

De trainer ziet het verschil

De trainer zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn plek voelt en dat niemand wordt uitgesloten. In het magazine 'De trainer ziet het verschil' zijn tools verzameld die daarbij kunnen helpen. 

We spreken van een positieve sportcultuur als iedereen, ook de kwetsbare sporter, onbezorgd en met plezier kan sporten. In een omgeving waarin het zowel fysiek, persoonlijk als sociaal goed gaat met iedereen. Dit zorgt voor een gevoel van erbij horen, mogen zijn wie je bent en ieders kwaliteiten respecteren. Het doel is sporten in een inclusieve omgeving: een omgeving waarin alle kleuren, smaken en eigenaardigheden samen komen en samen sporten. 


De trainer maakt iedere training en wedstrijd een verschil door spelers te inspireren, motiveren en te ontwikkelen door middel van tips en aanwijzingen. Daarbij heb je als trainer ook aandacht voor het creëren van een team- of groepsgevoel. Je zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn plek voelt en dat niemand wordt uitgesloten. Om trainers daarbij te helpen, is het verhaal van inspirerende trainers, hun aanpak en verschillende spelvormen verzameld in het nieuwe magazine ‘De trainer ziet het verschil’.

Aan de slag met beleid mbt een sociaal veilige sportomgeving?

Alternatieve tekst