Le Guess Who? | Persbericht
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Persbericht • Le Guess Who?

View this email in your browser

Duurzaam dak bij Hof van Cartesius dankzij samenwerking tussen Le Guess Who? en Natuur en Milieufederatie Utrecht 

Foto: Inez Faber 

Van 9 t/m 12 november vond de 16e editie van Le Guess Who? plaats. Het internationale festival staat in het teken van grensverleggende geluiden die je op andere plekken niet of nauwelijks te horen krijgt, maar die nieuwe perspectieven bieden op wat mogelijk is binnen de muziek.

 

Sinds 2022 werkt Le Guess Who? samen met de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) om de CO2-uitstoot van internationaal vliegverkeer van artiesten en bezoekers te compenseren. Dankzij de samenwerking in 2023 is nu een duurzaam dak bij Hof van Cartesius gerealiseerd. Het dak wordt op 12 maart, tijdens de Week van de Circulaire Economie, feestelijk geopend door Susanne Schilderman, wethouder Circulaire Economie.

 

Samenwerking CO2-compensatie

Le Guess Who? compenseert als organisatie jaarlijks de CO2-uitstoot van vliegverkeer van festivalartiesten. In 2023 hadden bezoekers van Le Guess Who? daarnaast bij het kopen van hun ticket de optie om de CO2-uitstoot van hun reis naar Utrecht te compenseren. Dit gezamenlijke bedrag kwam terecht bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), sinds 2022 duurzaamheidspartner van het festival. Deze NGO zet zich in voor een mooie, gezonde en duurzame provincie Utrecht, met een mooi landschap, een rijke natuur en een schoon milieu. In 2022 werd de CO2-compensatie gedaan door het planten van 3000 bomen. In Woudenberg legde de Natuur en Milieufederatie Utrecht een stuk loofbos aan en in Rhenen werd een lokaal voedselbos uitgebreid.  

 

In 2023 zochten de partners het hogerop. In plaats van het planten van bomen, legden Le Guess Who? en de NMU gezamenlijk een groen, duurzaam dak aan op het Hof van Cartesius. Een logische plek: het Hof van Cartesius is jaarlijks een van de locaties van U?, het gratis toegankelijke dagprogramma van Le Guess Who?. 

 

U? bij Hof van Cartesius in 2023. Foto: Mirel Masic

Groene daken

“Groene daken zijn de hoogste vorm van duurzaamheid,” grapt Pauline van Norden, projectleider Duurzame Transities bij de NMU. “De filosofie van de NMU: een groot deel van de daken in de provincie Utrecht is zwart en onbenut. Laten we daar verandering in brengen en de daken kleur geven!” De organisatie helpt woningeigenaren, bedrijven, VVE’s, organisaties en gemeenten met het verduurzamen van diens daken, o.a. met een online Servicepunt Duurzame Daken

 

Want: duurzame daken hebben niet alleen een positieve impact op het stadsbeeld, maar spelen ook een cruciale rol in energieopwekking, het verminderen van stedelijke hitte-eilanden, het efficiënt afvoeren van regenwater en het bevorderen van biodiversiteit. 

 

Wat het duurzame dak op het Hof van Cartesius echt bijzonder maakt, is dat er alleen natuurlijke en tweedehands materialen gebruikt zijn. Schapenwol wordt gemengd met aarde om een lichtgewicht substraat te maken en wilgenmatten en hennep dienen als drainage. Deze materialen vervangen zo de standaard plastic drainage systemen in het dak. En de gebruikte betontegels zijn B-keuze en de tegeldragers zijn gesneden uit oude rubberen tegels.

 

Duurzaamheidsmanifest Le Guess Who? 

In 2023 publiceerde Le Guess Who? zijn duurzaamheidsmanifest op de website om inzicht te geven in de manieren waarop de organisatie zich inzet ter verduurzaming van het festival. Zo sloot het festival zich in 2022 bijvoorbeeld aan bij Green Deal Circular Festivals: een samenwerkingsverband tussen meer dan veertig Europese festivals die zich gezamenlijk inzetten voor een duurzame festivalsector. Ook is hier meer te lezen over de samenwerkingen van het festival, met naast NMU bijvoorbeeld ook Possibilize, Innofest, VluchtelingenWerk en Buddy to Buddy.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): 
Meer beeldmateriaal is te vinden op leguesswho.nl/press
Neem voor meer informatie a.u.b. contact op met 
Barry Spooren of 06 147 02 666

Want to change how you receive these emails? You can unsubscribe from this list.